5 Redenen waarom je NU moet stoppen met die overdosis stress

Stress

Stress is de reactie van het lichaam op een bedreigende situatie. Het lichaam wordt in een staan van paraatheid gebracht. Als eerste reactie komen adrenaline en noradrenaline vrij:

  • De bloeddruk gaat omhoog
  • De hartslag stijgt
  • Er gaat meer bloed naar de spieren, het hart en de hersenen en minder naar de organen
  • De ademhaling versnelt en de longblaasjes verwijden
  • Bloed trekt weg uit het gezicht
  • De spijsvertering gaat op een laag pitje
  • Het zweet breekt je uit

Het lichaam is klaar voor actie. 
Dan wordt er meer cortisol geproduceerd. De bloedsuikerspiegel stijgt waardoor de stofwisseling wat harder werkt. Er komt meer energie vrij om met de stresssituatie om te gaan.
Een perfecte reactie voor wanneer je dreigt opgegeten te worden door een leeuw.  Die leeuw is er niet, maar we reageren nu meer op bedreigingen van psychische aard. 
Ook geen probleem wanneer dit tijdelijk is. Maar meestal is deze stress van langdurige aard. 
Wanneer de stress lang duurt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Dit geldt ook voor hevige reacties. Wanneer er te weinig tijd is voor het herstel, stapelt de stress zich op. 
Te veel en te vaak stress kunnen dus problemen gaan geven.

Als je je op dit moment gestrest en opgebrand voelt, dan ben je zeker niet de enige. Dit is zo’n beetje de ‘normale’ staat voor miljoenen mensen over de hele wereld. Vraag maar eens aan iemand hoe het gaat. Het antwoord luidt in veel gevallen: “druk, druk, druk”. 
Maar dat maakt het niet goed! Een beetje stress op z’n tijd, daar is niets mis mee. Maar chronische stress moet je zien te voorkomen.
Het is belangrijk om de redenen voor deze stress te onderzoeken en manieren te vinden om het te stoppen.

Om je te motiveren zijn hier 5 redenen waarom je deze stress zou moeten onderzoeken en manieren moet vinden om deze aan te pakken.

  1. Het maakt je ongelukkig

    Stress maakt je niet alleen ongelukkig op dit moment nu, maar het kan ook leiden tot langdurige problemen met je geestelijke gezondheid, zoals depressie, angst en mentale vermoeidheid.
    Als je je somber, angstig en depressief voelt, zal de wereld aanvoelen alsof hij geen kleur meer heeft. Om echt te genieten van de dingen die je doet, moet je jezelf het genieten toestaan. Accepteer de situaties zoals die is en kies voor een rustiger leven.
     Stress maakt je niet alleen ongelukkig op dit moment nu, maar het kan ook leiden tot langdurige problemen met je geestelijke gezondheid, zoals depressie, angst en mentale vermoeidheid.
    Als je je somber, angstig en depressief voelt, zal de wereld aanvoelen alsof hij geen kleur meer heeft. Om echt te genieten van de dingen die je doet, moet je jezelf het genieten toestaan. Accepteer de situaties zoals die is en kies voor een rustiger leven.
     
  2. Het beschadigt je immuunsysteem

    Stress veroorzaakt chemische veranderingen in je hersenen die ervoor zorgen dat het lichaam de toevoer van het bloed van de organen afremt om meer bloed naar de spieren te sturen. Je lichaam gaat ervan uit dat als je erg gestrest bent, je in gevaar moet zijn. Je hebt dan eerder je biceps nodig dan je milt!
    Het probleem is dat dit betekent dat je immuunsysteem niet meer zo goed werkt als zou moeten, waardoor je vatbaar bent voor aanvallen van schadelijke bacteriën en ziektekiemen. Het resultaat is dat je vaker ziek wordt, hoe langer je in hoge mate gestrest bent.
  3. Het belemmert de opname van voedingsstoffen

    Stress zorgt er dus onder andere voor dat het bloed van je spijsverteringsstelsel wordt weggeleid (vandaar het gevoel ‘vlinders in je buik’ te krijgen). Het gevolg is dat je voedingsstoffen minder goed opneemt.
    Na verloop van tijd kan dit leiden tot ernstige ondervoeding en tekorten aan voedingsstoffen, met tal van andere problemen tot gevolg.
  4. Het zorgt ervoor dat je fouten maakt

    Als je gestrest bent, zul je moeite hebben om je te concentreren op de taak die voor je ligt. Wat het ook is waar je je zorgen over maakt, het zal altijd belangrijker lijken.
    Hoe meer je dat benadrukt, hoe meer fouten je waarschijnlijk maakt en dit kan leiden tot allerlei complicaties en problemen.
    Is het je ooit opgevallen dat wanneer je gestrest bent, je de neiging hebt om ​​veel te veel dingen tegelijk te doen op een zeer onproductieve manier? Op die momenten kun je naar de keuken loopt en totaal vergeten zijn wat je daar kwam doen. Ondertussen heb je je autosleutels in de koelkast gelegd en staat je koffie koud te worden.  
  5. Het is slecht voor je relaties

    Stress kan je opvliegend maken. Het kan je beroven van de energie die je nodig hebt om te socializen. Het kan ertoe leiden dat je een minder prettig persoon bent om bij in de buurt te zijn. Dit heeft een domino-effect en kan je relaties onder druk zetten.
    Als je je stress niet voor jezelf oplost, denk dan eens aan de impact die het heeft op je kinderen of andere dierbaren.
stress

En jij?

Hoe is het met jouw level van stress?
Wanneer het te heftig is of te lang duurt, hoe is het nu met jouw motivatie om er wat aan te doen? 

Over de auteur

Heleen Berends, massagetherapeut, hypnotherapeut & coach

>